Miyom

Miyom Türleri

Rahimde bulunan miyomlar bulundukları alanlara göre şikayetleri de farklı olabilmektedir. Rahim içerisinde yerleştikleri alanlara göre miyomlar isimlere ayrılmaktadır.

Rahimde bulunan miyomlar çap olarak genellikle 1 ila 1,5 cm civarında değişkenlik gösterebilmektedirler. 35 yaşını aşmış ortalama her üç bayandan birisinde miyom vakaları görülmektedir. Sık rastlanılan jinekolojik bir problemdir. Ultrason görüntüleri ile tespit edilebilecek miyomların tedavileri de bulundukları alanlara göre değişkenlik göstermektedir. Miyom çeşitleri de bulunduğu alanlara göre isimlendirilmektedir.

Bazı tespitlere göre miyomlar kimi bayanlarda 50 ve üzerine çıkabilmektedir. Zaten çoğunlukla tek olmamakta birden fazla bulunmaktadır. Östrojen hormonu olan kadınlık hormonu bu miyomların büyümesine sebep olmaktadır. Hormon tedavileri ile erken dönemlerde miyomlar kontrol altına alınabilinmektedir. Kimi zaman hormon tedavisi çözüm olmamakta ve ilaçlar kesildiği vakit tekrar beslenmeye başladıkları görülmektedir. Miyomların bazıları kişiyi rahatsız etmeyecek nitelikte olup varlığından habersiz normal yaşam devam edebilmektedir. Kimi zamanda ağrı- sancı- kanama gibi şikayetlerle hastalara zor anlar yaşatabilmektedir.

Submüköz miyomlar

Endometrium denilen tabakanın altına yerleşmiş bir miyom türüdür. Burada bulunan miyom hacmi genişledikçe endometrium tabakasını içeri ye doğru itebilmektedir. Buna bağlı olarak da regli düzensizlikleri açığa çıkabilmektedir. Daha az rastlanan miyomlar arasındadırlar.

Bu tür miyomlarda;

Büyüdükçe miyomlar bulunduğu alanda yayılma yapabilecek ve rahim boşluğuna doğru gidebilecektir. Büyümeye devam eder ve tedavi edilmezse miyomlar rahimden dışarıya doğru çıkabilecektir. Miyomlar bulunduğu alanda hareket halinde olabileceği için dönme eylemine bağlı adet dönemlerinin ara zamanlarında kanamaya neden olabilecektir. Bu tarz miyom çeşitleri enfeksiyonlu durumlara neden olabilmektedir.

İntramural Miyomlar

Rahmi oluşturmuş olan kas yapısının içerisinde yer alan miyom türüdür. Miyom büyüdükçe kimi zaman rahminde büyüdüğü görülmektedir. En çok rastlanan miyom türlerindendir.

Subseröz miyomlar

Rahmin dışından köken alacak olan ve dış yöne doğru büyüyecek olan miyom çeşididir. Bayanlarda bu tip miyomlar kasık ağrısı kanama gibi sıkıntılara yol açmayacak ve varlığından çoğu zaman haberdar olunmayacaktır.

Saplı miyomlar

Submüköz yada subseröz miyom varlığında büyüme devam ederse şayet ve rahim ile miyomun bağlantısı yalnızca ince bağ yapısı ile sağlanırsa bu şekle saplı miyom denilecektir. Miyom kendi ekseninde dönerse ve kan bağlantısı bozulursa miyomda dejenerasyon meydana gelebilecektir.

Miyom sapı eğer geniş çapta bir tabana oturmuşsa ismi değişip; sessile miyom adını alacaktır.

İnterligamentöz miyomlar

Rahmin ligaman bağları arasında büyüyen tümörlü yapılardır. Bu tip miyomların cerrahi operasyonlarla çıkarılması maalesef ki güç olmaktadır.

Parazit er miyomlar

Büyümüş olan miyom  başka organlara doğru yaklaşıp bu organlara yapışırsa rahimle bağlantısı kopabilmektedir. Yer değişikliği yaşayan bu tip miyom çeşitlerinde yeni bulunduğu bölge miyomu besleyebilecek ve parazit er miyom denilecektir. Çoğu miyom çeşidi aslında hareketli olmakta ve birden çok anatomik alanda bulunabilmektedir.

Sıla Yılmazer

Ben Sıla Yılmazer, tutkulu bir kadın doğum hemşiresi olarak kadın sağlığına adanmış bir sağlık profesyoneliyim. Doğum hemşiresi olma yolculuğuma İstanbul'da doğup büyüyerek başladım. İnsanlara yardım etme ve sağlık alanında hizmet verme tutkumu genç yaşlarda keşfettim ve bu beni doğum hemşiresi olmaya yönlendirdi. Üniversite eğitimimi birinci sınıf bir üniversitede tamamladım ve kadın doğum hemşiresi olarak nitelikli bir uzmanlık kazandım. Kariyerime bir doğum kliniğinde başlamamın ardından anne adaylarına destek olmak için sabırsızlanıyorum. Onların yanında olmak, doğum sürecinde rahatlamalarını sağlamak ve güvende hissetmelerini sağlamak benim için en önemli önceliklerden biridir. İşimi yaparken empati yeteneğimi kullanarak anne adaylarına duygusal ve fiziksel destek sunmaya çalışıyorum. İletişim becerilerimle her bir anne adayıyla etkili bir iletişim kurarak ihtiyaçlarını anlamaya çalışıyor ve onları yönlendirerek doğum sürecinde rahatlatıcı teknikler uygulamalarını sağlıyorum. Kadın sağlığı ve doğum süreci konularında sürekli olarak kendimi güncel tutmak için araştırmalar yapmaya ve mesleğimdeki en son gelişmeleri takip etmeye önem veriyorum. Amacım, her anne adayının sağlıklı ve olumlu bir doğum deneyimi yaşamasını sağlamak ve onlara destek olmak için elimden gelenin en iyisini yapmaktır. Kadınların doğum sürecinde güvende hissetmeleri, onları rahatlatmamıza ve sağlıklı bir başlangıç yapmalarına yardımcı olur.
Başa dön tuşu