13 Maddede Gebelikte Kalsiyum Kullanımı
Gebelikte Kalsiyum Kullanımı konusunda en önemli unsur anne adayının yediklerine, içtiklerine en çok dikkat etmesi gereken dönemdir. Zira normal şartlarda taşıdığından çok daha fazla yükü taşımak zorunda olan vücudun kendi deposundan yememesi, anneyi deforme etmemesi için anne adayının günlük olarak aldığı vitamin, mineral, protein ve kalsiyum miktarını doktor önerisine göre artırması gerekmektedir.
Normalde bir insanın gün içinde beslenerek aldığı vitamin ve mineraller kendi saçları, dişleri, kemikleri, cildini beslerken gebelikte hem kendisini hem de gelişim evresinde olan bebeği besleyip büyütmesi lazım. Bu sebepler ışığında gebelikte her tür besin kaynağından gereği kadar, ihtiyaç olduğu kadar alınması önemlidir. Özellikle de gebelikte anne adayı kalsiyumu az aldığında bebek kendi gelişimi için gerekli olan miktarı anne adayının kemiklerinden karşılayacaktır. Bu da kadının kemik erimesi sürecini hızlandıracak, vücudu güçsüzleştirecektir.
Gebelikte kalsiyum kullanımı neye yarar?
Anne karnındaki bebeğin öncelikle kemik ve diş gelişimi, boyunun uzayabilmesi için anne adayının kendine ve bebeğe yetecek kadar kalsiyum alıyor olması gerekir. Aksi halde ya bebek normal gelişiminin altında kalır ya da anne adayının kemiklerinden bu ihtiyacını karşıladığı için kadının gücü, kuvveti azalır, kadında kemik erimesi, dişlerin çürümesi gibi sorunlar baş gösterir.
Gebelikte anne adayının günlük ne kadar kalsiyuma ihtiyacı var?
Gebelikte anne adayının günlük kalsiyum ihtiyacı kadının yaşına göre değişebilmektedir. Örneğin 20 yaşın altındaki hamilelerde günlük kalsiyum ihtiyacı 1300 miligramken, 20 yaş üzerindekilerde 1000 miligram yeterli olmaktadır.
Gebelikte kalsiyum hapları, ilaçları ile takviye yapılması gerekir mi?
Gebe bir kadının günlük olarak ihtiyaç duyduğu kalsiyum miktarı yiyecek ve içeceklerle karşılanabildiğinden ekstra bir takviye ilaca ihtiyaç duyulmamaktadır. Ancak kalsiyum içeren gıdalarla beslenemeyen ya da vücudunda normalde de kalsiyum eksikliği olan kadınlar doktor tavsiyesi ile kalsiyum takviyesi alabilirler.
Hangi besinler kalsiyum içerir?
En çok bilinen kalsiyum kaynağı besinler süt, yoğurt, peynir olmakla beraber, bunların yanında kuru kayısı, ceviz, fındık, badem, koyu yeşil yapraklı sebzeler, alabalık ve kuru baklagiller kalsiyum içeriği açısından çok zengindir.
Süt ürünleri ne kadar kalsiyum içermektedir?
1 su bardağı inek sütü 250 miligram, 1 su bardağı (orta boy kase) yoğurt 250, 1 dilim yarım yağlı peynir 100, 100 gram çökelek 505 miligram, 100 gram kaşar peyniri 700, 100 gram süt tozu 750 miligram kalsiyum içermektedir.
Kuru bakliyatlar ne kadar kalsiyum içermektedir?
100 gram bakla 77 miligram, barbunya 128, fasulye 86, nohut 134, mercimek 68, bezelye 64, badem içi 254, soya fasulyesi 226 miligram kalsiyum içermektedir.
Tahıl ürünleri ne kadar kalsiyum içermektedir?
100 gram mısır 9 miligram, pirinç 14, arpa 50, bulgur 40, ekmek 20, makarna 16, tarhana 78, bisküvi 217 miligram kalsiyum içermektedir.
Et ürünleri ne kadar kalsiyum içermektedir?
100 gram sığır eti 8 miligram, koyun eti 7, tavuk eti 15, karaciğer 10, sosis 7, salam 7, balık eti 50, 1 adet yumurta 25 miligram kalsiyum içermektedir.
Sebzeler ne kadar kalsiyum içermektedir?
100 gram bakla 48, bamya 78, bezelye 25, enginar 50, domates 7, yeşilbiber 12, taze fasulye 55, lahana 43, havuç 35, salatalık 16, karnabahar 38, kabak 19, patlıcan 23, marul 79, patates 12, pırasa 58, soğan 34, pancar 20, ıspanak 80, asma yaprağı 392, semizotu 79 miligram kalsiyum içermektedir.
Meyveler ne kadar kalsiyum içermektedir?
100 gram elma 6 miligram, kayısı 30, muz 10, incir 54, üzüm 15, kiraz 30, ayva 6, erik 10, kavun 15, karpuz 6, şeftali 6, armut 6, nar 10, çilek 29, portakal 34, mandalina 30, limon 41 miligram kalsiyum içermektedir.
Sıkça tüketilen diğer gıdalar ne kadar kalsiyum içermektedir?
100 gram tahin helva 91, bal 15, pekmez 400, tereyağı 19, margarin 4, siyah zeytin 77, yeşil zeytin 90 miligram kalsiyum içermektedir.
Kalsiyum içeriği bakımından zengin gıdalarla beslenen anne adayında kalsiyum eksikliği olmaz
Kalsiyum kadının günlük hayatında sıkça tükettiği gıdalarda, neredeyse hemen herkesin tüketebildiği besinlerde fazla miktarda bulunduğundan, bilinçli ve dengeli beslenen bir anne adayında kalsiyum eksikliği gözlenme ihtimali çok düşüktür. Zira günde sabah akşam birer su bardağı süt içen, 2 kase yoğurt yiyen, akşam yemeğinde de kuru baklagiller tüketen anne adayı kalsiyum ihtiyacını zaten doğal yollarla karşılamış olur.
Laktoz intoleransı olanlar nasıl beslenmeli?
Çok sık karşılaşılmamakla beraber bazı kişilerde laktoz enzim eksikliği bulunmaktadır. Laktoz intoleransı olarak adlandırılan bu sorunu yaşayan kadınlar gaz ve şişkinlik yaptığı için normal süt içemezler. Bu sebeple kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamak için bol bol yoğurt, ayran, cacık, peynir, kuru baklagiller, kalsiyum içerikli meyve ve sebzeleri tüketerek kalsiyum ihtiyaçlarını karşılayabilirler.