Tüp Bebek Tedavisinde Kötü Embriyo Transferi
Embriyo Transferi ile Tüp bebek uygulaması ne zaman başarılı olur?
Tüp bebekte başarısızlık embriyo kalitesinden dolayı gerçekleşebilir. Kaliteli embriyo transfer edilmesine rağmen gebe kalamayanlar da vardır. Birde embriyonun kalitesiz olmasından dolayı gebe kalamayanlar vardır. Embriyo kalitesi kötü olan hastalarda gebeliğin şansını artırmak için yapılacak pek bir şey yoktur. Bu hastalarda genetik inceleme yapılmasında yarar vardır. Bazen kadın ve erkekte aynı anda kromozom bozuklukları görülebilir. Bu çiftlerde döllenmiş yumurtaların çoğu anormal gelişir. Fakat yumurtalık kapasitesi iyi ise hastada çok sayıda embriyo oluşuyorsa genetik tanı yapılarak gelişmiş ve kaliteli olan embriyo seçilerek rahim içine yerleştirmek gerekir.
Genetik bir tanı saptanmayan ancak tekrarlayan düşük embriyo kalitesi olan hastalarda birçok yöntem denenmesine rağmen gebelik şansını artıracak bir uygulama henüz bulunamamıştır.
Embriyo Transferi Sonrası Gebelik Oluşmuyorsa Problem Vardır !
Sürekli kötü embriyo kalitesinin nedeni genellikle yumurtalardır. Çok sık olmasa da sperm kalitesi de neden olarak ortaya çıkabilir. Genellikle sperm bulunamayan erkeklere uygulanan testlerle elde edilen spermler ile döllenme işlemi yapıldığında embriyo kalitesi kötü olur. Bu tür embriyolar ile gebelik oluşması mümkün değildir. Genetik incelemeler sonucu hiçbir problem bulunamayan
hastalarda genellikle yumurta seviyesinde problemin varlığı söz konusudur. Bu tür problemlerinden tamiri olanaksızdır. Fakat don ör yumurta ile uygulama yapılırsa gebelik şansı olabilir.
İyi kalitedeki embriyolara sahip hastalarda gebelik oluşmuyor ise başka araştırmaların yapılmasında yarar vardır. İlk olarak rahimin iç bölgesinde herhangi bir problemin olup olmadığı araştırılmalıdır. Bu araştırma histeroskopi yöntemi ile yapılır. Bu yöntem ile rahim içine girerek rahim su ile şişirilir ve daha sonra göz ile bakılır. Histeroskopi yöntemi ile daha önceki incelemelerde gözden kaçabilecek polip, miyom ya da yapışıklık var ise görünebilir ve aynı zamanda bu yöntem ile tedavi edilebilir.
Kötü veya zor embriyo transferi de gebelik oranını oldukça düşürür. Embriyo transferi zor yapılan kadınlarda rahim ağzının genişletilmesi gerekir. Tüpleri kapalı olan kadınlarda tüplerin içi sıvı ile dolmuş ise tedaviye başlamadan kapalı tüplerin çıkarılması gerekir. Kapalı ve sıvı biriken tüpler tüp bebek uygulamasında başarı oranını azaltır. Embriyo transferi diğer tedavilerde 2. Ya da 3. Günlerde yapılmış ise gecikmiş embriyo transferinin yapılmasında yarar vardır. Önceki denemeleri başarısız olan çiftlerde gebelik şansı artabilir.
Tüp Bebek Denemelerinde Üst Üste İki Düşüğe Dikkat !
Doğal yolla gebe kalanlarında % 20 düşük yapma gibi bir olasılıkları vardır. İlk düşükten sonra ikinci düşük oranı da % 20’ den fazla değildir. Ancak artarda iki kez düşük yapan kadınlarda bazı araştırmalar yapılması gerekir. Araştırmalar sonucu düşüğün neden kaynaklandığı bulunursa bir sonraki gebelikte düşük olmaması için tedavi yöntemleri uygulanır. Düşük tehlikesi gebeliğin ilk
başlarında oluyorsa rahim içinde yani bebekte bir anormallik söz konusudur.