Gebelik

6 Maddede Hamilelikte Yoga

Hamilelikte yoga

Hamilelik 40 hafta süren ve anneler için kimi zaman zorlu geçen süreçtir. Bu süreç bazen hem anne hem de baba adayında fiziksel veya psikolojik olarak bazı sorunlar doğurabilir. Anne adayının, hamileyken yapacağı yoga, anne ile çocuğun yanında baba ve tüm aile bireylerinin ruhsal olarak rahatlamasına ve ailenin iç huzurunun sağlanmasına da katkı sağlayacaktır.

Hamilelikte yoganın faydaları

Hamilelik döneminde yoga yapan kadınların bedenleri ve zihinleri daha dinç olur. Anneler kendilerini psikolojik olarak daha rahat ve huzurlu hissederler. Yoga, anne adayını doğum anı için de hazırlar ve annenin tüm gebelik sürecini daha rahat ve stresten uzak geçirmesine yardımcı olur. Yoga hareketleri ve yoga duruşları sayesinde anne adayını son derece olumsuz etkileyen sabah bulantılarının da önüne geçilebilir.

Yoga yapılırken anne adayı birçok doğru nefes tekniğini de öğrenir. Bu teknikler annenin doğum esnasında çok fazla işine yarar.  Yoganın sadece gebeliğe faydası yoktur. Doğum yapmış annenin doğum sonrasında kendisini daha hızlı ve kolay toparlamasına da yardımcı olur.

Hamileliğin hangi dönemlerinde yoga yapılmalıdır?

Yogaya hamileliğin ilk üç ayında başlanabilir. Özellikle bu dönemde ayakta yapılacak olan yoga hareketleri, annenin bacaklarının kuvvetlenmesini sağlayacaktır. Bu hareketler sayesinde vücudun kan dolaşımı da hızlanarak annenin vücut enerjisi de artacaktır. Böylelikle hamilelik döneminde çok sık karşılaşılan ayak ve bacak kramplarının da büyük ölçüde önüne geçilir.

Hamileliğin 4. ayıyla birlikte annenin bir yoga eğitmeniyle çalışması tavsiye edilir. Bu dönemde yapılacak olan hareketler dikkatli yapılmalıdır. Çünkü anne karnındaki bebek yavaş yavaş büyümeye başlar ve annenin de aldığı kilolar artar.

Tüm hamilelik döneminde yapılan yoga ile annenin eninin genişlemesinden kaynaklı duruş bozuklukları en aza indirgenir. Annenin gebelik boyunca fiziksel kondisyonu yüksek seviyelerde olur. Anne adayı kendini yoga yapmayan hamile anne adaylarından çok daha dinç hisseder. Annenin solunum ve dolaşım sistemi güçlenir. Hamileliğin en büyük sıkıntılarından olan mide bulantılarının önüne geçilir. Yoga hareketleri sayesinde kas ve omurgadaki güçlenme ile anne doğumunu zorlanmadan gerçekleştirir.

Yoga ile yaşam enerjinizi açığa çıkarın

Hamileler için özel olarak hazırlanan yoga aşamaları ile kendini tanıma ve içe dönüş teknikleri birleştirilmiştir. Bu teknik ile anne adayı kendisini huzurlu ve mutlu hisseder. Annenin bu pozitif duruşu çevresine de yansır. Ayrıca anne yaklaşan doğum için kendisini daha hazır ve güçlü hisseder.

Pranayama: Pranayama ile, anne adayı doğru nefes almayı öğrenerek akciğerlerine daha fazla oksijen gitmesini sağlar. Yoga en basit şekilde yapılsa dahi vücudun güçlenmesine yardımcı olur.

Çakra: Çakralar, vücudun her yerinde bulunan kişinin kendisini sağlıklı, mutlu ve iyi hissetmesi için belirli bir enerji yayan bölgelerdir. Yoga hareketleri ile vücudun bu enerjilerini açığa çıkarılır. Nasıl ki bağışıklık sistemi kişiyi mikroplara karşı koruyup daha dirençli hale gelmesini sağlıyorsa yoga da kişiyi ruhsal travmalara karşı korur.

Yoga’nın doğum anına faydası

Yoga, hamile kadınlarda ortaya çıkan duruş bozukluklarını minimum seviyeye indirerek annenin duruş bozukluğundan kaynaklı birçok sorun yaşamasını da engellemiş olur. Yoga, anne adayının doğum kanalındaki gerginliği rahatlatarak, doğumun daha kolay geçmesine yardımcı olur.

Yoga’nın doğum sonrasına faydası

Yoganın doğumdan sonraki fiziksel ve ruhsal olarak annenin hızlı toparlanmasına çok büyük katkısı vardır. Bu dönemde yapılacak olan yoga hareketleri ile annenin duruş bozuklukları daha hızlı ve kolay düzeltilir. Ayrıca anne pranayama çalışmaları ile kendisini daha huzurlu daha dayanıklı ve sabırlı hisseder.

Sıla Yılmazer

Ben Sıla Yılmazer, tutkulu bir kadın doğum hemşiresi olarak kadın sağlığına adanmış bir sağlık profesyoneliyim. Doğum hemşiresi olma yolculuğuma İstanbul'da doğup büyüyerek başladım. İnsanlara yardım etme ve sağlık alanında hizmet verme tutkumu genç yaşlarda keşfettim ve bu beni doğum hemşiresi olmaya yönlendirdi. Üniversite eğitimimi birinci sınıf bir üniversitede tamamladım ve kadın doğum hemşiresi olarak nitelikli bir uzmanlık kazandım. Kariyerime bir doğum kliniğinde başlamamın ardından anne adaylarına destek olmak için sabırsızlanıyorum. Onların yanında olmak, doğum sürecinde rahatlamalarını sağlamak ve güvende hissetmelerini sağlamak benim için en önemli önceliklerden biridir. İşimi yaparken empati yeteneğimi kullanarak anne adaylarına duygusal ve fiziksel destek sunmaya çalışıyorum. İletişim becerilerimle her bir anne adayıyla etkili bir iletişim kurarak ihtiyaçlarını anlamaya çalışıyor ve onları yönlendirerek doğum sürecinde rahatlatıcı teknikler uygulamalarını sağlıyorum. Kadın sağlığı ve doğum süreci konularında sürekli olarak kendimi güncel tutmak için araştırmalar yapmaya ve mesleğimdeki en son gelişmeleri takip etmeye önem veriyorum. Amacım, her anne adayının sağlıklı ve olumlu bir doğum deneyimi yaşamasını sağlamak ve onlara destek olmak için elimden gelenin en iyisini yapmaktır. Kadınların doğum sürecinde güvende hissetmeleri, onları rahatlatmamıza ve sağlıklı bir başlangıç yapmalarına yardımcı olur.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu