Polikistik Over

Polikistik Over ve Kısırlık Tedavisi

Yumurtlama fonksiyonunda problem olan kadınların % 70’ inde sorun polistik over sendromudur. Kilosu fazla olan kadınlarda daha fazla görülür. Aşırı kilolu ve polikistik over sendromu olan kadınların mutlaka normal kilolarına inmek için diyet yapması gerekir.

Polikistik over sendromlu kadınların bir kısmında yumurtlama gerçekleşir. Ancak bazısında hiç yumurtlama olmaz. Bu gibi sorunlarda yapılacak tedavi yöntemleri vardır. tedaviler ile sorun giderilebilinir. Tedavide ilk olarak yumurta uyarıcı ilaçlar tercih edilir. bu tarz hastaların problemini çözmek için kullanılan en yaygın ilaç klomifen sitratır dır. Ancak bu tarz ilaçların kullanımı mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır. Bu ilacın kullanımı ile tedavide başarılı olunmuşsa eğer hormonal ilaçlar ile yumurtalar uyarılmaya başlanır. Polikistik over bulunan  hastalarda aşılama tedavisi oldukça başarılı olmaktadır. Ancak tedavide çoğul gebelik riski vardır. çoğul gebeliğin yanı sıra hiperstimülasyon sendromuda oluşabilir. Bu nedenle tedavinin titizlik ile yapılması gerekir. bu tedavilerin haricinde kilo sorunu olan hastaların normal kilosuna dönmesinde kendiliğinden oluşabilen gebeliklerde olabilir.

Polikistik over sendromundan dolayı oluşan kısırlıklarda kullanılan bir tedavi şeklide laporaskopik diatermidir. Laporoskopi yardımı ile karnın iç bölgesine girilerek yumurtalar lazer uygulanarak ya da kimyasal ilaçlar ile üst kısmından delikler açılır. Bu uygulama ile yumurtalarda düzenli yumurtlama şansı artırılır. Laparoskopi uygulanan hastalarda kendiliğinden gebe kalmaları için 1 yıl kadar beklenir. Bu uygulamadan sonra polikistik over bulunan hastaların kendiliğinden gebe kalma şansı % 60 civarlarındadır. Laporoskopi ile tevdi edilen hastaların kısırlık süresi çok önemlidir. Eğer kısırlık problemi üç yılı aşmamış ise uygulama daha başarılı olur.

Eğer gebelik doğal yollarla oluşmamış ise alternatif yöntemlerden olan tüp bebek ve aşılama tedavisi denenir. Bu yardımcı üreme tedavileri ile gebelik başarıları oldukça artırılmaktadır.

Sıla Yılmazer

Ben Sıla Yılmazer, tutkulu bir kadın doğum hemşiresi olarak kadın sağlığına adanmış bir sağlık profesyoneliyim. Doğum hemşiresi olma yolculuğuma İstanbul'da doğup büyüyerek başladım. İnsanlara yardım etme ve sağlık alanında hizmet verme tutkumu genç yaşlarda keşfettim ve bu beni doğum hemşiresi olmaya yönlendirdi. Üniversite eğitimimi birinci sınıf bir üniversitede tamamladım ve kadın doğum hemşiresi olarak nitelikli bir uzmanlık kazandım. Kariyerime bir doğum kliniğinde başlamamın ardından anne adaylarına destek olmak için sabırsızlanıyorum. Onların yanında olmak, doğum sürecinde rahatlamalarını sağlamak ve güvende hissetmelerini sağlamak benim için en önemli önceliklerden biridir. İşimi yaparken empati yeteneğimi kullanarak anne adaylarına duygusal ve fiziksel destek sunmaya çalışıyorum. İletişim becerilerimle her bir anne adayıyla etkili bir iletişim kurarak ihtiyaçlarını anlamaya çalışıyor ve onları yönlendirerek doğum sürecinde rahatlatıcı teknikler uygulamalarını sağlıyorum. Kadın sağlığı ve doğum süreci konularında sürekli olarak kendimi güncel tutmak için araştırmalar yapmaya ve mesleğimdeki en son gelişmeleri takip etmeye önem veriyorum. Amacım, her anne adayının sağlıklı ve olumlu bir doğum deneyimi yaşamasını sağlamak ve onlara destek olmak için elimden gelenin en iyisini yapmaktır. Kadınların doğum sürecinde güvende hissetmeleri, onları rahatlatmamıza ve sağlıklı bir başlangıç yapmalarına yardımcı olur.
Başa dön tuşu