Başarısız Tüp Bebek Sonrası Ne Kadar Ara Verilmeli ?
Tüp bebekte başarı
Tüp bebek tedavi yöntemlerinin her geçen gün artarak gelişen başarıları birçok çifte umut ışığı olmaktadır. Ama başarı oranı ne kadar artmış olsa da bazı faktörlerden dolayı tedaviler başarısızlıkla sonuçlanabiliyor.
Başarısızlığın en temel nedeni, kadının yumurtalıklarıyla alakalı sorunlardan kaynaklanmaktadır. Normal gebeliklerde olduğu gibi tüp bebek tedavi yöntemlerinde de, embriyonun oluşması ve yaşamını sürdürebilmesi için sağlıklı yumurtalara ihtiyaç duyulur. Başlıca sorun kadınla alakalı olduğu gibi tedavinin uygulandığı merkez, tedavi yöntemi ve erkeğin sperm kalitesi de başarıyı etkileyen faktörler arasında yer alır. Başarısız tüp bebek denemelerinden sonra yaşanan maddi ve manevi yorgunluk sizi biraz yıpratabilir. Ama tedaviye başlamadan önce doktorunuz tedavi süreci hakkında sizi bilgilendirdiği gibi her duruma hazırlıklı olmanız gerektiğini açıkça belirtecektir.
Çoğu çift tedavilerin % 100 başarı sağladığını düşünerek, ilk başarısızlıklarında büyük hayal kırıklıklarına uğrarlar. Tüp bebek tedavilerin de belirtilen koşullar olduğu sürece tedavi başarı sağlayacaktır. Bu yüzden olası durumlara hazırlıklı olmanız önemlidir.
Tüp bebek tedavi yöntemlerinde yaşanan ilk başarısızlık ciddi bir problem olarak görülmemektedir. Tedaviyi etkileyen birçok durum söz konusu olabilir. İkinci tedavilerde bu sorunlar araştırılarak, soruna odaklı tedavi yöntemleri belirlenip, başarı sağlanmaktadır. Bu yüzden yaşadığınız ilk başarısızlığınızda hemen ümitsizliğe kapılmamanız ve tam tersine daha pozitif yaklaşım sergileyerek gebeliğinizi desteklemeye yardımcı olmanız gerekir.
Başarısız tüp bebek sonrası ne kadar ara verilmeli?
Tüp bebek tedavi sonucunda gebelik sağlamamışsa, 2- 3 ay aradan sonra tekrar bir daha deneme yapılabilir. Gebeliğin oluşması için uygun şartları hazırlayan ilaçlar ve iğneler hormonlarınızı biraz yorabilir. Ayrıca tedavinin başarısızlığından doğan yıpranma payını da göz önünde bulundurursak, kadının bir ya da iki kez geçirdiği adet döneminden sonra tedavinin başlanmasında hiçbir sorun yoktur. Aynı zamanda mikroenjeksiyon sonucu elde edilemeyen gebeliklerde 1- 2 ay beklenilmesi yeterli olacaktır. Fakat tüp bebek denemesi sırasında kist ya da OHSS görülür ise, öncelikle bu hastalıkların tedavi edilmesi gerekir. Tüp bebek tedavilerinde kadının yumurtalıklarının uyarılması için kullanılan ilaçlar kist oluşumuna neden olabilir. Bu kistler sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilecek sorunlar yaratmaz. Zamanla kendiliğinden kaybolurlar. Oluşan geçici kistler kaybolmadan yeni bir uygulamaya başlanılması doğru bir işlem değildir. Aksi halde yumurtaları uyarıcı ilaçlar kistlerin daha da büyümesine yol açabilir. Bu komplikasyonlarda başarıyı etkilemektedir.
Yaşı ilerlemiş kadınlarda bu süre çok uzun tutulmamalıdır. Yaş sorunuyla birlikte gelen yumurta fonksiyonlarının azalma durumu, başarısızlığın en büyük nedeni olmaktadır. Bu yüzden tedaviye ne kadar erken başlanırsa, başarı oranı da o kadar artacaktır. İlerleyen yaş durumundan dolayı, başarısız olunan ilk denemeden sonra bir adet dönemini geçirmeleri tedaviye başlamak için yeterli süre olacaktır. Yaşları genç ancak maddi imkânsızlıktan dolayı ya da başka sorunlardan dolayı ara vermek isteyen adayların yumurtalıklarında herhangi bir sorun yok ise beklemelerinde hiçbir sakınca yoktur. Bu tür adaylar bekleme süresini istedikleri kadar uzatabilir. Ancak 35 yaşına gelmiş ya da 35 yasını geçmiş kadınların tüp bebek tedavisi için biraz acele etmeleri gerekiyor.
Tüp bebek tedavilerinde psikolojik süreç
Tüp bebek tedavilerine başvurmadan önce çiftlerin birbirine karşı dürüst ve anlayışlı bir şekilde isteklerini belirterek, birlikte bu kararı almaları gerekir.
Tedavi sürecinde yaşanabilecek aksilikler ve çiftlerin birbirine karşı tutumu ilişkilerine zarar vermektedir. Özellikle baba adaylarının daha anlayışlı ve sevecen olmaları gerektiğini bilmeleri gerekir. Uygulamaların çoğu kadın odaklı olduğu için manevi olarak daha fazla yorabilir. Mutluluğunuz için girdiğiniz bu yolda amacınızdan çıkmamaya özen gösterin. Tüp bebek tedavi yöntemlerinde başarının büyük bir kısmı çiftlerin olumlu yaklaşımlarımdan kaynaklanıyor. Bu yüzden kendiniz ve bebeğiniz için sevgi dolu bir ortam hazırlamanız birinci kuraldır.
Başarısızlıkla sonuçlanan tedavi sonrası
İlk tüp bebek denemesinde başarı sağlayamayan çiftler karamsarlığa kesinlikle kapılmamalıdır. Çünkü 2. Ve 3. Denemelerde anne ve baba olanların sayısı oldukça yüksek oranlardadır. Bu nedenle karamsarlığa kapılmanız sadece zaman kaybıdır.
Anne ve baba olmak için tüp bebek tedavisine başlayan çiftlerde psikolojik problemler ilk zamanlarda pek kabul edilmez. Ancak tek yapılması gereken sorunları kabullenip tedaviye tekrar başlamak olacaktır. Tedavi süreci hakkında doktorunuz sizi yeteri kadar bilgilendirecektir. Sizin merak ettiğiniz sorular veya endişeleriniz varsa doktorunuza söylemekten çekinmeyin. Bu süreci anca beraber başarıya ulaştırabilirsiniz. Tekrar aynı şeylerin yaşanmaması için garanti veremeyiz. Ama başarısızlığın neden olduğu sorunlara göre başarı oranını belirtebiliriz. Eğer yumurtalıklarınızdan kaynaklı bir sorun yoksa büyük ihtimal gebeliğiniz sağlanacaktır. Genetik bir rahatsızlıkta söz konusu olmadığı müddetçe ciddi bir sorunla karşılaşmayacağınızı söyleyebiliriz. Gerektiğinde psikolojik yardım alınması tedavide basariyi artırır. Tüm bu tecrübeleri arkanızda bırakarak tekrar aynı heyecanla yeni bir tedaviye başlayabilirsiniz. Beslenmenize, ruhsal sağlığınıza dikkat etmeye özen gösterin. Bebeğinizin bulunacağı bedenin her anlamda sağlıklı olması, onunda sağlıklı bir bebek olacağına işarettir.