İkiz Gebeliklerde Normal Doğum mu, Sezaryen mi?
Günümüzde gerçekleştirilen doğumların neredeyse büyük bir kısmı ikiz gebeliklerden oluşmaktadır. Özellikle modern yaşamın etkisinden dolayı kısırlık sorunu artış gösterirken, bu nedenle tüp bebek merkezlerine yönelen çiftlerin sayısından kaynaklanmaktadır. Son yıllarda dünyaya gelen ikiz bebeklerin yaklaşık olarak dörtte biri normal olarak dünyaya gelirken, diğer yarısı tüp bebek tedavi yöntemleri sonucunda, diğer kalan dörtte biri de ovulasyon indüksiyonu gibi tedavilerinin bir ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır.
İkiz gebeliklerde doğum planını etkileyen en önemli faktör, bebeklerin hangi duruş pozisyonuna sahip olduğudur. Tek bir gebelikte olduğu gibi normal yolla doğumun gerçekleşebilmesi adına, bebeğin doğum kanalına baş aşağısı yerleşmesi sonucu etkili olmaktadır. İkiz gebeliklerde de bu durum her iki bebek içinde geçerlidir. İkiz gebelikler de ilk bebeğin doğum kanalına baş aşağısı yerleşmesi ile normal doğum izlenimi yaratabilir. Ancak her iki bebeğinden doğum kanalına arka arakaya ve baş aşağı pozisyonda yerleşmesi sonucunda normal doğum gerçekleştirilebilir. Bazı gebeliklerde öndeki bebeğin doğru pozisyonda fakat arkadaki bebeğin tam tersi pozisyonda olması; ilk bebeğin normal, ikinci bebeğin ise sezaryen ile sağlıklı bir şekilde dünyaya getirilmesi sağlanmaktadır. Ancak bu durum doğum esnasında fark edildiği zaman uygulanmaktadır.
Bu nedenle ikiz gebeliklerde normal doğum mu? Yoksa sezaryen ile doğum mu? Sorusuna cevap olarak, yine bebeklerin kararı etkili olmaktadır.
İkiz gebeliklerde doğumu kararını etkileyen faktörler nelerdir?
- Bebeklerin doğum kanalına yerleşme durumu
- Gebelik döneminin kaç haftalık olduğu (erken doğum riski bulunması halinde sadece sezaryen uygulanmaktadır),
- Kilosu çok az olan ikiz bebekler için sezaryen tercih edilir.
- Bebeklerde meydana gelen gelişim bozuklukları durumunda sezaryen uygulanır,
- Anne adayında diyabet ve tansiyon gibi hastalıklarda sezaryen tercih edilir,
- Anne adayının yaşının ilerlemiş olması sezaryeni destekler,
- Amniyon suyunun gelmesi halinde sezaryen ile doğum gerçekleştirilir. Eğer su erken dönemde azalır ya da tamamı ile dökülmesi söz konusu ise, acil sezaryen gereklidir.
- Tüp bebek tedavilerinde elde edilen ikiz gebeliklerde, doğumun sezaryen olması zorunludur.
İkiz gebeliklerde, bebeklerin doğum kanalına baş aşağı girmesi ile normal doğum gerçekleştirilir. Ancak çoğul gebeliklerde ilk bebeğin başının doğum kanalında, ikinci bebeğin başının ters yönde olması karşılaşılan bir durum olduğu için, doğum tercihi değişebilir.
Normal hamileliklerde 37. Haftadan itibaren bebek doğum işlemini tamamlarken, ikizlerde 35. Haftada doğum hazırlıkları başlar. Bu nedenden dolayı anne adayları erken doğum riski taşıdıkları için sezaryen ile doğum tercih edilmektedir.
Çoğul gebeliklerde doğum ne zaman olur?
Normal gebeliklerde beklenen doğum 38. hafta ile 40. haftalar arasında gerçekleşmektedir. İkiz ve çoğul gebelik durumlarında ise, daha erken bir doğum tarihi karşımıza çıkmaktadır. Genellikle sezaryen ile doğumuna karar verilen ikiz gebeliklerde doğum haftası yaklaşık olarak 35. ve 38. Haftalarda gerçekleştirilir.
İkiz gebeliklerde neden sezaryen?
Gebeliğin son dönemlerine yaklaşılması ile birlikte gebeliğe bağlı olarak ortaya çıkabilen komplikasyonlar, ikiz gebeliklerde artış göstermektedir.
Şeker hastalığı, tansiyon hastalığı gibi ciddi rahatsızlıklar, fazla kilo, amniyotik sıvısının yeterliliği, bebeklerin doğum kanalına girme pozisyonu gibi nedenler, her zaman için normal doğumuna engel olan faktörler olarak adlandırılacaktır.
Bazı durumlarda da ilk bebek baş aşağı olup normal doğuma başlanılmasının ardından, ikinci gelecek olan bebek için sezaryen ile devam etme durumları her zaman için ihtimaller arasında yer alır. Bu nedenler doğrultusunda da hem bebeklerin hem de annenin başarılı bir şekilde bu operasyonu tamamlayabilmesi adına sezaryen ile doğum tercih edilmektedir.