Kısırlık Tedavisine Ne Zaman Başlanmalı ?
Kısırlık sorunu hem Dünya’da hem de ülkemizde hızla yaygınlaşmaktadır. Türkiye de üreme çağında olan 10 milyon kadar çift bulunmakta. Ancak 1,5 milyon çift anne ve baba olmak için oldukça sıkıntı yaşamaktadır.
Kadında hamileliğin oluşum zamanı
Hamileliğin sağlanabilmesi için, yumurtlama zamanında erkeğin spermi ile döllenme olması ve döllenen yumurtaların rahim içine konumlanması şarttır. Regli dönemi normal devam eden kadınların yumurtlama zamanını hesaplamak oldukça kolaydır. Gelecek adetten 15 gün evvel yumurtlama oluşur. Kadın eğer 28 günde bir regli oluyor ise yumurtlama zamanı reglinin birinci gününden sayılır
ve 13 ya da14. Gün gerçekleşebilir. Reglisi düzen içinde olan bir kadının her ay gebe kalma olasılığı % 30 kadardır. Yaşı 35 olan ve herhangi bir kısırlık problemi olmayan çiftler 6 ay zaman içinde gebelik şansını yakalayabilir. Araştırmalar gösteriyor ki;
- Çiftlerin % 30 kadarı bir ayda
- Çiftlerin % 70 kadarı altı ayda
- Çiftlerin % 90 kadarı bir yılda
- Çiftlerin % 95 kadarı da iki yılda gebe kalabilmektedir.
Tedavi kararı ne zaman verilmelidir?
Günümüzde çoğu çift çocuk sahibi olmak için oldukça güçlük çekmektedir. Yaklaşık çiftlerin %15’lik kısmı yalnızca tüp bebek tedavi yöntemlerine başvurarak gebelik elde edebilmektedir. Çiftlerin bir yıldan fazla korunmasız cinsel ilişkide bulunmasına rağmen gebelik elde edilemiyorsa bu durum kısırlık sorunu altında incelenmektedir. Bu nedenle bu süre zarfında gebelik elde edemeyen çiftlerin zaman kaybetmeden yardımcı üreme yöntemlerine başvurmaları gerekir.
Kadın hastaların kısırlık tedavisi için dikkat etmesi gerekenler nelerdir?
Kısırlık kadın ve erkeğe ait üreme sistemi bozukluğu sonucu ortaya çıkan, gebe kalamama sorunlarından oluşur. Ancak kadının doğurganlık için ihtiyacı olan yumurta faktörü, ilerleyen yaşa bağlı olarak rezervlerini yitirmektedir. Bu nedenle 35 yaşını geçmiş kadınların bir yılı beklemeden tedaviye yönelmesi önerilir. Yaş ilerledikçe yumurta rezervleri etkilendiği için en fazla 6 ay bekleme süresinden sonra tedaviye başvurmaları gerekir. 40 yaş üzerindeki kadınlar ise en fazla üç ay beklemelilerdir. Ayrıca çeşitli nedenlere bağlı olarak yumurta rezervleri azalan kadınların da zaman kaybetmeden doktora başvurmaları gerekir. Bu nedenler:
- Adet düzensizliği yaşayan kadınlar
- Yumurtalıklarında enfeksiyon gözlenen kadınlar
- Daha önce dış gebelik geçirmiş kadınlar
- Karın bölgesi ile alakalı cerrahi operasyon geçirmiş kadınlar ( bağırsak, apandisit gibi)
- Cinsel yollarla bulaşan bir hastalığa sahip olan kadınlar
- Endometriozis hastaları
- Yakın akrabalarında kısırlık sorunu olan kadınlar zaman kaybetmeden kısırlık tedavilerine başvurmaları gerekir.
Erkek hastalar ne zaman tedaviye başvurmalı?
- Cinsel yolla bulaşan bir hastalığın olması durumunda
- İnmemiş testis operasyonları geçiren hastalar
- Testis travması yaşayan hastalar
- Ergenlik döneminde kabakulak geçiren hastalar ( testisi etkilemektedir )
- Çalışma ortamında dolayı kimyasal maddelere maruz kalan hastalar
- Erken boşalma ya da ereksiyon gibi cinsel işlev bozukluğu yaşayan erkeklerin de zaman kaybetmeden yardımcı üreme yöntemlerine başvurmaları önerilir.
Kısırlık Tedavisinde Doktorun Önemi
Sıralanan bu tarz olasılıklarda anne ve baba olmak isteyen çiftlerin vakit kaybetmeden dürüst, modern ve deneyimli bir tüp bebek merkezine müracaat etmek gerekir. Ancak çiftlerin merkez seçiminde titiz ve dikkatli olması önemlidir. Merkezin ve merkezde görev yapan hekimin başarı yüzdesi dikkate alınmalıdır. Kısırlık tedavisi ile ortaya çıkabilecek stres aileyi ve tedaviyi gerçekleştiren doktorda baskıya neden olarak tedavinin başarısını etkileyebilir.