Laparoskopi

Laparoskopi ve Uygulama Sebepleri

Laporoskopi anlamca karın içinin kamera sistemi ile görüntülenmesidir. Halk arasında kapalı cerrahi olarak bilinmektedir. Laporoskopik cerrahiler genel enestezi yardımı ile gerçekleştirilmektedir. Laporoskopide genel olarak kullanılan cihaz ufak bir teleskoptur. Göbek çukurunun altından açılan ufak bir kesi ile karın boşluğuna ulaşılır ve karın içi bir gaz ile şişirilir. Karnın şişirilmesinin amacı karın içinde bulunan organların birbirinden ayrılmasıdır. Bu işlemin ardından açılan kesiden bir kamera sistemi yerleştirilir ve karın içinde bulunan bütün genital organlar görüntülenir.

Gerek duyulduğu zamanlarda karnın alt bölgesinden açılan küçük deliklerden cerrahi için gerekli aletler yerleştirilir ve birçok hastalığın tedavisi laporoskopik cerrahi ile yapılabilir.

Laporoskopik cerrahinin uygulanış sebepleri nelerdir?

Laporoskopi tanı ya da tedavi amacı ile iki nedene bağlı olarak uygulanabilmektedir. Tanısal olarak uygulanan laporoskopi jinekoloji hastalarında daha çok kısırlık vakalarında uygulanır. Laporoskopinin uygulandığı hastalıklar;

Kısırlık: kısırlık nedeni yapılan araştırmalara rağmen açıklanamayan kısırlık sorunlarında tüplerin kontrolünde, karın içinde herhangi bir yapışıklık olup olmadığında ve yumurtalıkların fonksiyonlarını incelemek için uygulanmaktadır.

Polistik over: laporoskopi polistik over hastalığının tespitinde ve tedavisinde başarılı bir uygulamadır.

Over kistleri: zararsız ve basit olan kistlerin birçoğu laporoskopik cerrahi ile çıkarılabilmektedir. Laporoskopik cerrahide yumurtalıklara zarar vermeden yalnızca kistler çıkarılabilmektedir.

Yapışıklıklar: daha evvel geçirilmiş enfeksiyon hastalıklarından dolayı oluşabilecek yapışıklıkların giderilmesinde laporoskopi tercih edilen bir uygulamadır.

Dış gebelik: herhangi bir komplikasyon olsun ya da olmasın dış gebelik durumlarında laporoskopi ile gerçekleştirilen cerrahi oldukça başarılı bir uygulamadır.

Kronik kasık ağrısı: laporoskopinin tanı amacı ile kullanılma nedenlerinden biride kronik gelişen kasık ağrılarıdır. Laporoskopi ile kronik kasık ağrısının tanısı yapıldığı gibi gerekli görüldüğü durumlarda tedavi de gerçekleştirilir.

Myomektomi: gerekli görüldüğü vakalarda ufak subseroz miyomlar laporoskopik cerrahi ile çıkarılabilir.

Sıla Yılmazer

Ben Sıla Yılmazer, tutkulu bir kadın doğum hemşiresi olarak kadın sağlığına adanmış bir sağlık profesyoneliyim. Doğum hemşiresi olma yolculuğuma İstanbul'da doğup büyüyerek başladım. İnsanlara yardım etme ve sağlık alanında hizmet verme tutkumu genç yaşlarda keşfettim ve bu beni doğum hemşiresi olmaya yönlendirdi. Üniversite eğitimimi birinci sınıf bir üniversitede tamamladım ve kadın doğum hemşiresi olarak nitelikli bir uzmanlık kazandım. Kariyerime bir doğum kliniğinde başlamamın ardından anne adaylarına destek olmak için sabırsızlanıyorum. Onların yanında olmak, doğum sürecinde rahatlamalarını sağlamak ve güvende hissetmelerini sağlamak benim için en önemli önceliklerden biridir. İşimi yaparken empati yeteneğimi kullanarak anne adaylarına duygusal ve fiziksel destek sunmaya çalışıyorum. İletişim becerilerimle her bir anne adayıyla etkili bir iletişim kurarak ihtiyaçlarını anlamaya çalışıyor ve onları yönlendirerek doğum sürecinde rahatlatıcı teknikler uygulamalarını sağlıyorum. Kadın sağlığı ve doğum süreci konularında sürekli olarak kendimi güncel tutmak için araştırmalar yapmaya ve mesleğimdeki en son gelişmeleri takip etmeye önem veriyorum. Amacım, her anne adayının sağlıklı ve olumlu bir doğum deneyimi yaşamasını sağlamak ve onlara destek olmak için elimden gelenin en iyisini yapmaktır. Kadınların doğum sürecinde güvende hissetmeleri, onları rahatlatmamıza ve sağlıklı bir başlangıç yapmalarına yardımcı olur.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu