Laparoskopi ve Uygulama Sebepleri
Laporoskopi anlamca karın içinin kamera sistemi ile görüntülenmesidir. Halk arasında kapalı cerrahi olarak bilinmektedir. Laporoskopik cerrahiler genel enestezi yardımı ile gerçekleştirilmektedir. Laporoskopide genel olarak kullanılan cihaz ufak bir teleskoptur. Göbek çukurunun altından açılan ufak bir kesi ile karın boşluğuna ulaşılır ve karın içi bir gaz ile şişirilir. Karnın şişirilmesinin amacı karın içinde bulunan organların birbirinden ayrılmasıdır. Bu işlemin ardından açılan kesiden bir kamera sistemi yerleştirilir ve karın içinde bulunan bütün genital organlar görüntülenir.
Gerek duyulduğu zamanlarda karnın alt bölgesinden açılan küçük deliklerden cerrahi için gerekli aletler yerleştirilir ve birçok hastalığın tedavisi laporoskopik cerrahi ile yapılabilir.
Laporoskopik cerrahinin uygulanış sebepleri nelerdir?
Laporoskopi tanı ya da tedavi amacı ile iki nedene bağlı olarak uygulanabilmektedir. Tanısal olarak uygulanan laporoskopi jinekoloji hastalarında daha çok kısırlık vakalarında uygulanır. Laporoskopinin uygulandığı hastalıklar;
Kısırlık: kısırlık nedeni yapılan araştırmalara rağmen açıklanamayan kısırlık sorunlarında tüplerin kontrolünde, karın içinde herhangi bir yapışıklık olup olmadığında ve yumurtalıkların fonksiyonlarını incelemek için uygulanmaktadır.
Polistik over: laporoskopi polistik over hastalığının tespitinde ve tedavisinde başarılı bir uygulamadır.
Over kistleri: zararsız ve basit olan kistlerin birçoğu laporoskopik cerrahi ile çıkarılabilmektedir. Laporoskopik cerrahide yumurtalıklara zarar vermeden yalnızca kistler çıkarılabilmektedir.
Yapışıklıklar: daha evvel geçirilmiş enfeksiyon hastalıklarından dolayı oluşabilecek yapışıklıkların giderilmesinde laporoskopi tercih edilen bir uygulamadır.
Dış gebelik: herhangi bir komplikasyon olsun ya da olmasın dış gebelik durumlarında laporoskopi ile gerçekleştirilen cerrahi oldukça başarılı bir uygulamadır.
Kronik kasık ağrısı: laporoskopinin tanı amacı ile kullanılma nedenlerinden biride kronik gelişen kasık ağrılarıdır. Laporoskopi ile kronik kasık ağrısının tanısı yapıldığı gibi gerekli görüldüğü durumlarda tedavi de gerçekleştirilir.
Myomektomi: gerekli görüldüğü vakalarda ufak subseroz miyomlar laporoskopik cerrahi ile çıkarılabilir.