Laparoskopik Myomektomi Ameliyatı
Laparoskopik Myomektomi
Kadınlarda genelde ileri yaşlarda görülen ve iyi huylu tümör olarak adlandırılan tümörlere miyom denilmektedir. Miyomlar, sadece ileri yaştaki bayanlarda değil tüm bayanların ortalama %40ında görülebilmektedir. Miyomlar, genel bir tanısı ve belirlenme şekli olmadığından çok ileri safhalara gelmediği, büyüyüp kanamaya yol açmadıkları, jinekolojik muayene yapılmadığı sürece belirlenemeyen rahatsızlıklardır. Belirtileri ortaya çıkmadıkça bir sıkıntı doğurmayacak miyomların daha erken teşhis ve tedavisinin sağlanması için son yıllarda ülkemizde uygulanmaya başlayan aile hekimliği birimleri tarağından yapılması zorunlu olan kadın izlemlere özen gösterilmeli, altı ayda bir jinekolojik muayene için jinekologlara başvurulmalıdır. Miyomların tedavisi ilerleyen safhalarda ameliyatla yapılmaktadır.
Ameliyat gerektiren miyomlar nelerdir?
Sadece gereğinden fazla büyüyen ve sürekli vajinal kanamalara neden olan miyomlar ameliyat gerektirmektedir. Miyomların ameliyatı gerektireceği durumlardan birisi de fazla büyüyen miyomların karın ve rahim bölgesindeki organlara zarar vermeye başlamasıdır. Miyomların bağırsaklara kadar ilerlemesi sonucunda oluşan kanama durumları ve rahmin ön duvarında miyomun baskı yapmasından dolayı oluşan baskı yüzünden kanamaların oluşması gibi durumlarda ameliyatla miyom tedavisi yapılmaktadır.
Laparoskopik myomektomi nedir?
Laparoskopik myomektomi, olması gerekenden daha fazla büyüyen miyomların tedavisinin ameliyat yoluyla tedavi edilmesidir. Diğer bir deyimle miyomların göbek bölgesinden açılan kesi ile alınması işlemine laparoskopik myomektomi denilmektedir.
Laparoskopik myomektomi ameliyatlarına ne zaman başvurulmaktadır?
Kadınlarda varlığını sürdüren miyomların 5 cm gibi boyutlara ulaştığı durumlarda laparoskopik myomektomi işlemleri uygulanmaktadır. Bunun yanında yukarıda bahsettiğimiz gibi rahme ve rahim zarına doğrudan miyomdan dolayı baskı uygulanması durumundan dolayı kanamaların artması ve yapılan jinekolojik muayeneler esnasında miyomun giderek büyümesi görülen durumlarda laparoskopik myomektomi ameliyatları uygulanmaktadır. Ayrıca miyomların mesane ve rektumun yapısını bozulduğu, sık sık idrara çıkma ve kabızlık görülmesi gibi durumlarda, gebelikte miyomların doğumu önleyecek kadar risk faktörü oluşturduğu durumlarda ve rahim zarına uygulanan baskıdan dolayı adet dönemlerinde daha fazla kanama görülmesi durumunda da laparoskopik myomektomi ameliyatları uygulanmaktadır.
Laparoskopik (kapalı) ameliyatın açık ameliyattan farkı nedir?
Hastaların geneli bilindik teknikler ile ameliyat olmak isterler. Ancak halk arasında açık ameliyat olarak adlandırılan konvansiyonel laparotomi ameliyatları, laparoskopik ameliyatlardan daha fazla riskli olduğundan dolayı uzmanlar miyom ameliyatlarında laparoskopik myomektomi yöntemini benimsemektedirler. Açık ameliyatlarda hastalarda açılan kesinin daha büyük olmasından dolayı iyileşme süresi daha uzundur. Ayrıca yaranın enfeksiyon kapma ihtimali de yüksek olduğundan miyom ameliyatlarında laparoskopik myomektomi yöntemi tercih edilmektedir.
Laparoskopik myomektomi ameliyatlarının avantajları nelerdir?
- İyileşme süresinin açık ameliyatlara göre daha kısa olması,
- Açık ameliyatlara göre ameliyat sonrasında daha az ağrı duyulması,
- Ameliyat esnasında ilgili bölgeye müdahale için açılan kesinin daha küçük olması sayesinde daha küçük ameliyat izi,
- Hastalık ve enfeksiyonlar açısından bakıldığında daha az riskli olması,
- Ameliyat sonrasında oluşabilecek karın içi yapışıklığının oldukça az görülmesi,
- Hastaların ameliyat sonrasında normal yaşantılarına daha hızlı dönmesi,
Laparoskopik myomektomi tekniği ile miyom ameliyatı olacak hastaların operasyonun uygulanacağı merkez ve uzman seçiminde oldukça dikkatli olmaları, derinlemesine araştırmalar yapmış olmaları gerekmektedir. Hastaların ameliyat öncesinde ve sonrasında uzmanların tüm tavsiyelerine uymaları ameliyat başarısını %100 etkileyecektir.
Hangi hastalar laparoskopik myomektomi ameliyatı olamazlar?
Miyomların boyut olarak 10 cm’yi bulduğu durumlarda açık ameliyat teknikleri tercih edilmektedir. Ayrıca sahip olunan miyom dörtten fazla ise laparoskopik myomektomi yöntemiyle miyomların tamamının alınması mümkün olmayabilir. Ancak son yıllarda tıp teknolojisinde görülen ilerlemeler ve ameliyatlarda robotların kullanılmasıyla birlikte yukarıda bahsettiğimiz durumda olan hastaların da laparoskopik myomektomi ameliyatı olmaları mümkün olabilmektedir. Ameliyat esnasında uygulanacak yöntemin belirlenmesi uzman ve hastaların tüm testler sonucunda verecekleri kararla olacaktır.