Tüp Bebek

Tüp bebek Tedavisinde Olası Sorunlar

Tedavinin iptal edilmesi: tedavide hasta tedaviye cevap vermez ise tüp bebek tedavisi iptal edilebilir. Yumurtalar gelişmez ya da yumurtalar uygulanan ilaçlara aşırı cevap vermiş ise tedavinin sonlandırılması gerekir. Bu durum nadiren de olsa hasta tam hazır olmaz, psikolojisi bozuk ise veya şartlar uygun olmaz ise oluşan bir durumdur.

Yumurta bulunamaması: ilerlemiş yaş grubunda ve yumurtalık rezervi az olan kadınlarda fölliküllerin büyümesine rağmen yumurta toplama sırasında hiç yumurta elde edilemez. Böyle durumlarda da hastaya tüp bebek uygulanamaz.

Döllenmenin olmaması: yumurta ve spermlerde hiçbir sorun olmamasına rağmen döllenme işlemi olmayabilir. Meni spermi ile döllenme şansı % 75 iken TESE sperminde % 60 kadardır. Yumurta miktarının az olduğu vakalarda döllenme olmadığından embriyo transferine geçilemez. Bu nedenle de tüp bebek işlemi gerçekleşemez.

Transfer bozukluğu: transfer yapılacak bölgede ki bozukluklardan dolayı bazı hastalarda transfer çok zor yapılır. Ancak bu sorun gebelik şansını düşürmektedir. Bu durum hasta için oldukça zor bir durumdur. Yapacak hiçbir şey yoktur. Böyle bir durumda da tüp bebek uygulanamaz.

Sperm bulunamaması: TESE yapılan hastaların neredeyse % 50’ sinde sperm bulunamaz ve bu durumda tedavi sonlandırılabilinir.

Gebelikten önce kanama: gebelik testinden önce kanama oluşmuş ise gebelik şansı azalabilir. Ancak bu durum gebeliğin oluşmayacağı anlamına gelmez. Yine de gebelik oluşabilir fakat olamama ihtimali daha yüksektir.

Ovarion Hiperstimülasyon sendromu ( aşırı uyarım sendromu – OHSS)

Tüp bebek tedavisinde oluşabilecek en önemli komplikasyonlardan biri OHSS’ dir. Özellikle polistik over hastalığı olan kadınlarda görülür. Yumurtalıkların kullanılan ilaçlar ile aşırı uyarılmasına sebep olabilir. Bu nedenle yumurtalıklarda çeşitli hasarlar oluşur akabinde yumurtalığı tehlikeli kistler kaplayabilir. Bu kistlerin adı endometriosızdir. Bu kiste biz Türk dilinde çikolata kisti diyoruz.

Başlıca belirtileri

  • Göğüs boşluğuna sıvı birikmesi, bu durum bol öksürük ve zatürre belirtisi veriyor.
  • Karın boşluğuna sıvı birikmesi, bu durum ise karında şişlik ve sertlik ve ayrıca bol gaz yapar.
  • Yumurtalık boyutunda artma içilen ve damar yoluna verilen hormonlar sebebi ile yumurtalıklarda nedensiz büyüme oluşur.
  • Nefes alıp vermede güçlük çekme, tıkanma
  • Karın ağrısı ve şişlik
  • İdrar miktarında azalma, ve yanma,

Peki bu gibi durumlarda ne yapmalıdır?

Sendromun engellenmesi: yumurta toplama işlemi sonlandırılabilir. Tüp bebek tedavisinde yumurta toplama işlemi sonlandırılır ise eğer hastalık gelişim göstermez. Ancak hasta yumurta toplama işlemine devam etmek isterse çatlatma iğnesinin uygulandığı günden itibaren Dostinex tedavisi yapılır. Dostinex tedavisi, kullanılan ilaçların 8 gün ve günlük 1 tablet ağız yolu ile alınmasıdır.

Sıla Yılmazer

Ben Sıla Yılmazer, tutkulu bir kadın doğum hemşiresi olarak kadın sağlığına adanmış bir sağlık profesyoneliyim. Doğum hemşiresi olma yolculuğuma İstanbul'da doğup büyüyerek başladım. İnsanlara yardım etme ve sağlık alanında hizmet verme tutkumu genç yaşlarda keşfettim ve bu beni doğum hemşiresi olmaya yönlendirdi. Üniversite eğitimimi birinci sınıf bir üniversitede tamamladım ve kadın doğum hemşiresi olarak nitelikli bir uzmanlık kazandım. Kariyerime bir doğum kliniğinde başlamamın ardından anne adaylarına destek olmak için sabırsızlanıyorum. Onların yanında olmak, doğum sürecinde rahatlamalarını sağlamak ve güvende hissetmelerini sağlamak benim için en önemli önceliklerden biridir. İşimi yaparken empati yeteneğimi kullanarak anne adaylarına duygusal ve fiziksel destek sunmaya çalışıyorum. İletişim becerilerimle her bir anne adayıyla etkili bir iletişim kurarak ihtiyaçlarını anlamaya çalışıyor ve onları yönlendirerek doğum sürecinde rahatlatıcı teknikler uygulamalarını sağlıyorum. Kadın sağlığı ve doğum süreci konularında sürekli olarak kendimi güncel tutmak için araştırmalar yapmaya ve mesleğimdeki en son gelişmeleri takip etmeye önem veriyorum. Amacım, her anne adayının sağlıklı ve olumlu bir doğum deneyimi yaşamasını sağlamak ve onlara destek olmak için elimden gelenin en iyisini yapmaktır. Kadınların doğum sürecinde güvende hissetmeleri, onları rahatlatmamıza ve sağlıklı bir başlangıç yapmalarına yardımcı olur.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu