Endometriyal Polip
ENDOMETRİYAL POLİP NEDİR?
Endometriyal polip rahim’in iç yüzeyinde dokudan kaynaklı olan iyi huylu bir et parçası veya et beni olarak bilinir. Rahim’in iç yüzeyinde bazı bölümlerde normalden fazla büyümesi durumunda rahim boşluğa doğru itilir ve polip meydana gelir. İtilen dokular endometriyum ile olan bağlantıyı kaybetmez. Rahimdeki bu bağlantı çok ince ise buna saplı polip denir. Saplı polipler zamanla rahim’in dışına sarkabilir. Endometriyal polipler sadece bir tane yâda duruma göre sayısı fazla olabilir.
ENDOMETRİYAL POLİP İN NEDENİ NEDİR?
Poliplere neden olan faktörler bilinmez. endometrial hiperplazine genelde fazla östrojenin salgılanması ‘nın neden olduğu düşünülür. Meme kanserinde tamoksifen tedavisi alan kişilerde endometriyal poliplere sık rastlanmaktadır.
ENDOMETRİYAL POLİP İN BELİRTİLERİ NELERDİR?
En çok rastlanan problemler kanamanın fazla olmasıdır. Regli kanamasının fazla olması veya iki regli döneminin arasında lekeli kanamalar olması polip’in belirtisidir. Menopoza girmiş kadınlarda da görülen kanamaların sebebinde endometriyal polip olabilir. Bazı kişilerde regli sonrasında akıntı ile birlikte kahverengi lekelerin gelmesi polip olabileceğini gösterir. Düzensiz kanamalar ve cinsel ilişki esnasında olan kanamalar regli olduğu dönemde oluşan kramplar gibi belirtilere neden olabilir.
Cinsel ilişki sonrasında olan kanamalarda veya ağrılı durumlarda rahim azgından sarkan polipler (servi kal polip)yâda endometrial polip olup olmadığı anlaşılır.
KISIRLIK RİSKİ TAŞIYAN KİŞİLER ÇOCUK SAHİBİ OLABİLİR Mİ?
Kısırlık ve tekrarlayan düşüklerde endometrial polip kısırlığa neden olmaktadır. Embriyolar polip üzerinde yerleştiğinde gebelik kesesi polipin dışına yani endometrial alanda sağlıklı bir gebelik meydana gelmez. Kısırlık yaşayan çiftler tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olabilirler. Poliplerde kanser riski olmayacak kadar azdır.
ENDOMETRİAL POLİP TANISI NASIL KONUR?
- Endometriyal Polip kanama şikâyeti nedeniyle doktora giden hastanın rahim’in iç tabakası patoloji uzmanının incelemesi sonucunda tanı konur.
- Jinekolojik muayenede gözle görülen rahim ağzından sarkan polip şüphesi doğar.
- Histerolpingografi sistemi büyük poliplerin saptanmasına yardımcı olmaktadır.
- Rutin olarak trans vajinal ultrasonografi ile polipleri görme olasılığı %66 olurken sonohisterografi ile %69 olmaktadır.
- Doktor muayenesinde gözle görülen polipler hemen tedaviye başlanabilir.
- Vajinal kanamaların durdurulması için yapılan kürtajlarda patolojik işlemden sonra polip tanısı konur. Kürtaj sonrası gebe kalma biraz ertelenebilir. Ama isteyenler tüp bebek yöntemini kullanarak bebek sahibi olabilirler.
- Bilgisayarlı tomografi sistemi rahim’in içinde bulunan polipleri gösterir.
ENDOMETRİYAL POLİP TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Polipler muayene esnasında fark edildiğinde cerrahi müdahale ile alınmalıdır, bu operasyona polipektomi denir. Polip şüphesi taşıyan kadınların rahim kanseri lezyon olasılığına karşı probe kürtaj)önerilir. Rahimdeki polip olduğu yerden koparak parçalanır ve polip ortadan yok olur. Bazı kitleler çok oynak olduğundan kürtaj esnasında alınamayabilir. Histeroskopi yöntemi ile polip alınır ve tedavi süreci tamamlanmış olur.