Tekrarlayan Düşükler ve Nedenleri
Üç ya da daha fazla gebeliğin düşükle sonlanması tekrarlayan düşükler olarak tanımlanır. Tekrarlayan düşükler karşısında bazı araştırmaların yapılması gerekmektedir. Bu araştırmalar;
- Kan tetkikleri ile bağışıklık sisteminde oluşabilecek bozukluklar
- Genetik bozuklukların incelenmesi
- Rahim ve yumurtalık fonksiyonunda düzensizliğin var olup olmadığı araştırılmalıdır.
Tekrarlayan düşük nedir?
Oluşmuş olan gebeliğin ilk altı ay içinde kaybedilmesine düşük adı verilir. Ancak tekrarlayan düşük olarak adlandırılması için üç ya da daha fazla düşük sayısı olmalıdır.
Tekrarlayan düşükler sonrası gebelik
Kişinin tekrar gebe kalacağı ve düşük ile sonlanacağı kesin olarak bilinmez. Ayrıntılı inceleme sonrası bile çok zaman tekrarlayan düşüklerin nedeni bulunamaz. Ancak kişi gebe kaldığı dönemden itibaren doktor kontrolü altına girerse eğer sağlıklı bir gebelik ve doğum yapma olasılığı artar.
Tekrarlayan düşüklerin nedenleri
Tekrarlayan düşüğe neden olan birden çok faktör vardır. Sürekli tekrarlayan düşüklerde kişi detaylı bir incelemeye tabii tutularak bütün olasılıklar araştırılmalıdır.
Kadının yaşı ve daha önceki gebelikleri
Düşük yapma olasılığı yaşın ilerlemesi ile daha da artış gösterir. Ayrıca daha önce gerçekleşmiş düşüklerin sayısı fazlalaştıkça tekrar düşük yapma olasılığı da çoğalır.
Genetik faktörler
Tekrarlayan düşük ile karşı karşıya kalan kadınların yaklaşık % 5’ inde eşinde ya da kendinde oluşan kromozom bozuklukları düşüklere neden olmaktadır.
Sağlıksız embriyo
Döllenmeden sonra yaklaşık 2 – 8 hafta arasında oluşan bebeğe tıp dilinde embriyo adı verilir. Embriyonun sağlıksız olması düşük için yeterli bir sebeptir. Düşükler embriyo nedeni ile sürekli tekrarlanıyor ise tüp bebek tedavisi ile gebe kalınması denenmelidir. Tüp bebek tedavisinde sağlıklı embriyoların seçimi ile doğum ile gerçekleşen gebelikler sağlanabilir.
Rahim yapısı
Rahim içinde herhangi bir anormalliğin varlığını tespit etmek için ultrason muayenesi yapılmalıdır.
Rahim ağzı gevşekliği
Bazı kadınlarda rahim ağzı gebelik döneminin ilk başlangıçlarında açılmaya başlar. Bu durumda düşüğe neden olur. Rahim ağzının erken dönemde açılması rahim ağzında zayıflık olarak adlandırılır. Düşüklere neden olabilen en yaygın sorundur.
Diyabet, Tiroid Problemleri
Şeker hastalığı olarak biline diyabet ve troid anormallikleri düşüğe neden olabilir. Ancak ikinci gebelikte bu durumlar için önlem alındığı takdirde gebelik başarı ile tamamlanabilir.
Hormonlar
Tekrarlayan düşük problemlerinde LH seviyesinin yükselmesi büyük rol oynar. Bu nedenle gebe kalmadan önce LH seviyesinin düşürülmesi için uygulanan tedavilerin ardından gebe kalma olasılığı ve tamamlanması oldukça yüksektir.
Gebe kalamama (kısırlık)
Sürekli tekrarlayan düşük ile karşı karşıya kalan kadınların düşüklerin sayısı artıkça gebe kalma şansı azalmaktadır. Kanda FSH hormonunun yükselmesinden dolayı yumurtalıklar yumurta üretimini zamanından önce yapmaktadır. FSH değeri yüksek olan kadınların gebe kalmak için doktor yardımı almaları gerekir. Normal yollar ile gebe kalınamıyor ise kısırlık tedavilerine başvurmak da yarar vardır. Kısırlık tedavilerinden olan tüp bebek tedavisi ile yüksek başarılar sağlanmaktadır. Tüp bebek tedavisi kısırlık tedavileri arasında en başarılı tedavi şeklidir.