Gebelik

Hamilelikte Diş Bakım ve Ağız Sağlığı

Hamilelikte Diş Bakım ve Ağız Sağlığı önemli bir unsurdur. Hamilelik döneminde vücut psikolojik ve fizyolojik olarak değişime girmektedir. Hormonel etkiler sebebiyle de ağız ve diş bakımı yeteri kadar yapılmaz ise çeşitli sorunlarla karşılaşmak mümkündür.

Mide bulantıları sebebiyle kusmaların artması, ağız içerisindeki asit salgısını arttırır ve dişleri çürümeye daha meyilli bir hale getirir. Anne adayının sık sık şekerli gıdalarla ya da atıştırmalarla beslenmesi sebebiyle diş enfeksiyonu ya da diş çürükleri artabilmektedir. Bunun dışında ağız ve diş bakımı düzenli yapılsa da doğru diş fırçası tercih edilmediği durumlarda diş sağlığı olumsuz etkilenecektir. Bu sebeple kişiye uygun diş fırçası ve diş macunu tercih edilmelidir.

Bu sebeple de gebelik sürecinde anne adayları diş ve ağız bakımına daha fazla özen göstermeli ve kesinlikle ihmal etmemelidir.

Hamilelikte Diş Bakım ve Ağız Sağlığı Süreçleri

Gebelik sürecinde anne adayına uygulanan diş tedavileri üç aylık dönemde incelenmektedir. Bu süreçler ise aşağıdaki gibi olmaktadır.

  • İlk üç aylık dönem:

Hamileliğin ilk üç ayı, bebeğin hayati öneme sahip organları gelişmektedir. Bu aşamada anne adayının kapabileceği herhangi bir enfeksiyon, bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu gibi durumlarda gereksiz müdahaleler sebebiyle düşük gibi ciddi riskler meydana gelebilmektedir. Ancak ağrıya yol açmış ya da müdahale sağlanmadığında daha ciddi zararlara yol açabilecek olan dişlerin; çekim, kanal tedavisi gibi acil olarak tedavi edilmesi gereken durumlarında, mutlaka bir diş hekimine başvurmak gerekmektedir. Diş ya da diş eti enfeksiyonu gibi acil durumlarda, mevcut enfeksiyonun bebeğin gelişimini dental tedavinin olumsuzluklarından daha fazla etkileyebileceği kıyaslanmalı ve tedaviye buna göre karar verilmelidir.

  • İkinci üç aylık dönem:

Hamileliğin ilk üç ayında bulantı ve kusmalar sebebiyle yeterli diş fırçalama ve ağız bakımı yapmak daha da güçleşmektedir. Bu durumda da diş ve ağız sağlığı olumsuz etkilenmektedir. İkinci üç aylık dönemde bu olumsuz etkileri azaltmak ve hamileliğin sağlıklı bir şekilde sürmesini sağlamak oldukça önemlidir. Bu sebeple de oldukça pratik diş taşı temizliği, düzenli olarak yapılmalıdır. Bunun dışında, bu dönemden gebelik sonuna dek ertelenmesi uygun olmayan diş çekimi, dolgular, kanal tedavileri vb. pek çok tedavinin yapılması için en uygun olan dönemdir.

  • Üçüncü üç aylık dönem:

Üçüncü üç aylık süreçte artık anne adayının karnı oldukça büyümüştür. Doğum yaklaştıkça annenin korkuları da artmıştır. Bu sebeple de daha yoğun stres yaşanması söz konusu olabilir. Anne koltuğa rahat oturamaz ve aşırı stres erken doğuma yol açabilir. Bu sebeple de acil müdahaleler dışında, anne adayına herhangi bir diş müdahalesi yapılması önerilmez.

Günlük, düzenli ve rutin ağız diş bakımı yapmayan kişilerde meydana gelen ve diş eti enfeksiyonuna yol açan bakteri plağı ya da diş taşı gibi faktörler hamilelik döneminde ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Bu sebeple de gebelik döneminde anne adayları diş ve diş eti sağlığına daha çok önem vermelidir.

  • Hamilelik döneminde diş fırçası nasıl tercih edilmelidir?

Hamilelik döneminde diş ve diş etleri daha hassas olabilir. Bu sebeple de diş fırçası seçerken mutlaka bir hekime danışmak gerekmektedir. Ancak genel olarak diş fırçasının orta sertlikte, küçük başlı olması önerilir. Fakat bu durum kişiden kişiye göre değişebildiği için mutlaka biz uzman görüşü almak ve doğru diş fırçası tercihi yapmak gerekmektedir. Bununla birlikte diş macunu seçimi de gebeliğe uygun ve güvenilir markalardan yapılmalıdır.

Sıla Yılmazer

Ben Sıla Yılmazer, tutkulu bir kadın doğum hemşiresi olarak kadın sağlığına adanmış bir sağlık profesyoneliyim. Doğum hemşiresi olma yolculuğuma İstanbul'da doğup büyüyerek başladım. İnsanlara yardım etme ve sağlık alanında hizmet verme tutkumu genç yaşlarda keşfettim ve bu beni doğum hemşiresi olmaya yönlendirdi. Üniversite eğitimimi birinci sınıf bir üniversitede tamamladım ve kadın doğum hemşiresi olarak nitelikli bir uzmanlık kazandım. Kariyerime bir doğum kliniğinde başlamamın ardından anne adaylarına destek olmak için sabırsızlanıyorum. Onların yanında olmak, doğum sürecinde rahatlamalarını sağlamak ve güvende hissetmelerini sağlamak benim için en önemli önceliklerden biridir. İşimi yaparken empati yeteneğimi kullanarak anne adaylarına duygusal ve fiziksel destek sunmaya çalışıyorum. İletişim becerilerimle her bir anne adayıyla etkili bir iletişim kurarak ihtiyaçlarını anlamaya çalışıyor ve onları yönlendirerek doğum sürecinde rahatlatıcı teknikler uygulamalarını sağlıyorum. Kadın sağlığı ve doğum süreci konularında sürekli olarak kendimi güncel tutmak için araştırmalar yapmaya ve mesleğimdeki en son gelişmeleri takip etmeye önem veriyorum. Amacım, her anne adayının sağlıklı ve olumlu bir doğum deneyimi yaşamasını sağlamak ve onlara destek olmak için elimden gelenin en iyisini yapmaktır. Kadınların doğum sürecinde güvende hissetmeleri, onları rahatlatmamıza ve sağlıklı bir başlangıç yapmalarına yardımcı olur.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu