Laparoskopi Ameliyatı
Laporoskopi karın iç kısmının kamera yardımı ile gözlenmesine verilen addır. Halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinir. Laporoskopi genel anestezi uygulanarak yapılır. Göbek deliğinin alt kısmından bir boru yardımı ile karın boşluğuna ulaşılır ve karbondioksit gazı verilerek karın içi şişirilerek o bölgedeki organlar birbirinden uzaklaştırılır. Ardından bir kamera sistemi ile iç organlar gözlemlenir. Gerektiği durumlarda makas, koter türü aletlerde yerleştirilerek cerrahi operasyonlarda yapılabilir.
LAPOROSKOPİ YAPILMA SEBEPLERİ NELERDİR?
Laporoskopi hem tanı amaçlı hem de tedavi amaçlı kullanılan bir işlemdir. Tanı koymak için uygulanan laporoskopi ile cerrahi işlem gerçekleştirilemez ve yalnızca inceleme yapılarak hastanın şikâyetleri araştırılır. Tedavi amaçlı olarak kullanılan laporoskopi ile özellikle jinekoloji cerrahiler başarı ile gerçekleştirilir. En sık kullanıldığı durumlar ise kısırlık tedavileridir.
Kısırlık: sebebi belli olmayan kısırlıkta tüplerin tıkalı olup olmadığı, yapışıklık ve yumurtalık değerlendirmede kullanılan bir yöntemdir. Laporoskopi ile vajinal bölgeden mavi bir sıvı verilerek tüplerden geçip geçmediği kontrol edilir, sıvının geçişinde bir problem var mı saptanır duruma göre tedavi yapılır.
Over kistleri: basit kistler genelde laporoskopi kullanılarak çıkartılır. Yumurtalık alınmadan yalnızca kist çıkartma işlemi yapılabilir.
Kronik kasık ağrısı: laporoskopi tanısal amaçlı sebebi açıklanamayan kronik kasık ağrısında ağrının nedenlerini araştırmak içinde kullanılan bir yöntemdir. Araştırmalarda herhangi bir sorun ile karşılaşıldığında tedavi amaçlı olarak işlem yapılabilir.
Polikistik over: plikistik overde hem tanı hem de tedavi edici olarak kullanılan bir işlemdir. hastada polistik over saptanmış ise over yüzeyine delikler açılarak yumurtlamaya yardım amaçlı uygulanabilir.
Tüp ligasyonu: laporoskopi en sık gebelikten korunma amaçlı tüplerin bağlanmasında kullanılan ve açık ameliyata göre daha yüksek başarı sağlayan bir işlemdir.
Dış gebelik: dış gebeliklerde tedavi amaçlı kullanılan ve çok başarı sağlayan bir yöntemdir.
Yapışıklıklar: daha önce geçirilmiş cerrahi ameliyatlara bağlı olarak gelişen yapışıklıkların giderilmesi için kullanılan bir yöntemdir.
Endometriozis: laporoskopiden en sık yararlanan hasta grubu endometriozis hastalarıdır. Laporoskopi yöntemi ile endometriozisin hem tanısı yapılır hem de şiddeti belirlenerek tedavisi gerçekleştirilir. Hastada bulunan çikolata kistleri de bu işlem ile çıkartılır.
LAPOROSKOPİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?
- Cerrahi sonrasında komplikasyon riski daha azdır.
- Hastanın normal hayatına dönmesi daha hızlı olur.
- Yara yerinde fıtık riski daha azdır.
- Hastanın hastanede yatma süresi daha kısadır.
- Cerrahiden sonra daha az ağrı olur ve iz kalmaz.
- Açık ameliyatlara oranla görüş alanı daha kolay sağlanır.
LAPOROSKOPİ İLE OLUŞABİLECEK KOMLİKASYONLAR NELERDİR?
- Damar, bağırsak ve mesanede zedelenmeler oluşabilir,
- Hastada enfeksiyon, kanama ve hafif ağrı olabilir,
- Laporoskopi uygulanırken her an açık ameliyata geçme olasılığı vardır. bu durum oluşum göstermiş komplikasyondan dolayı ya da işlemin laporoskopi ile yapılamayacağından dolayı olabilir.
- Cerrahiden sonra genellikle sağ omuzda ağrı gelişebilir.