Jinekoloji

Rahim Ağzı Yarası (Servisit)

Rahim ağzında oluşan yaralar küçük miktarda bile olsa kadınların genelinde mevcuttur. Rahim ağzında bulunan bu yaralar bir enfeksiyon nedeni ile iltihaplanırsa mutlak tedavi gerektirmektedir. Uzman doktor tarafından muayene esnasında bu yaralar fark edilir ise smear testi uygulanarak durum değerlendirmesi yapılmalıdır. Yapılan smear testi normal ise ufak bir tedavi gereklidir. Rahim ağzında bulunan yaraları yakmak çok mantıklı bir tedavi değildir. Vajen mikroplara açık olduğu için servisit adı verilen yani rahim ağzında iltihaplanmalar oluşmaktadır.

Kadına cinsel yolla bu mikroplar kolaylıkla bulaşarak iltihaplanmalara sebep olmaktadır. Sağlıklı bir kadının rahim ağzında bulunan sağlı bezlerinden şeffaf ve yapışkan kıvamlı bir sıvı gelmektedir. İltihaplanması olan kişilerde bu sıvının rengi değişiktir. İltihaplarla savaşmak için vücut akyuvarları görevlendirir. Rahim ağzı iltihaplanmasına sebep olan iki mikrop mevcuttur. Bunlar” gonore “ve “klamidya” mikropları cinsel yolla kolaylıkla bulaşarak enfeksiyonlara yol açmaktadır.

RAHİM AĞZI YARASI (SERVİSİT) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Rahim ağzından gelen akıntı önemli bir belirtidir. Kadının aşırı akıntısının olması ve renginde oluşan değişiklikler iltihaplanma olduğunun göstergesidir. Bu iltihaplanma durumu kadının kasıklarında normalden fazla ağrılar yapmaktadır. Bazı kadınlarda ilişkiden sonra kanamalara sebep olabilmektedir. İlişki esnasında oluşan kanamalar rahim ağzı kanserinde de meydana gelen belirti olduğu için mutlaka kadının bir uzman kadın doğum doktoruna başvurması gerekmektedir. Bazı iltihaplanma durumları virüslerden kaynaklanmaktadır. Genellikle her pes virüsü genel olarak kadının rahim ağzının iltihaplanmasına neden olur.

RAHİM AĞZI YARASI SERVİSİTİN TANISI NASIL YAPILIR?

Rahim ağzında oluşan yaraların tanısı genelde jinekolojik muayene sırasında görülebilir. Doktor kesin emin olmak için bazı tetkikler isteyebilir. Servisitler genelde doku içinde yaralanmalar ve enfeksiyon oluşturdukları için kadının beyaz kan hücrelerinin hepsi bir bölgeye doğru göç etmeye başlar, bu bölgede kan akımı hızlı olarak artmaktadır. Normal durumda rahim ağzı açık pembe renkte iken servisit nedeni ile kızarır ve şişlikler oluşmaktadır.

Servisit için yapılan diğer tetkikler kısaca şunlardır:

•Kolposkopi

• Smear(rahin ağzı kanser tarama) testi

• Biyopsi

RAHİM AĞZI YARASI SERVİSİTİN NEDENLERİ NELERDİR?

Rahim ağzı yarasında başarılı bir tedavi yapılabilmesi için hangi nedenden dolayı ortaya çıktığı araştırılmalıdır. Eğer bu duruma bir enfeksiyon sebep oluyor ise bu uygun bir şekilde tedavisi yapılarak servisit iyileştirilebilir. Servisite genellikle 3 mikrop neden olmaktadır. Bunlar “klamidya, gonore, tirikomonastır”.Bazı alerjik maddelerde servisite neden olmaktadır.

RAHİM AĞZI YARASI SERVİSİTİN TEDAVİSİ NASIL YAPILMAKTADIR?

Servisitte genel olarak anormal hücrelerde tahribat yapabilmek için küçük cerrahi işlemler yapılabilir. Koterizasyon metotu ile rahim ağzındaki yaralar yakılabilir. Krioterapi ile yaraların dondurulması işlemi yapılabilir. Son bir tedavi yöntemi olarak lazerle hücreler ortadan kaldırılabilir. Rahim yarası hastalığında erken teşhis çok önemlidir. Düzenli olarak gidilen jinekolojik muayenelerde hastalığın belirtisi olup olmadığı anlaşılabilir.

Sıla Yılmazer

Ben Sıla Yılmazer, tutkulu bir kadın doğum hemşiresi olarak kadın sağlığına adanmış bir sağlık profesyoneliyim. Doğum hemşiresi olma yolculuğuma İstanbul'da doğup büyüyerek başladım. İnsanlara yardım etme ve sağlık alanında hizmet verme tutkumu genç yaşlarda keşfettim ve bu beni doğum hemşiresi olmaya yönlendirdi. Üniversite eğitimimi birinci sınıf bir üniversitede tamamladım ve kadın doğum hemşiresi olarak nitelikli bir uzmanlık kazandım. Kariyerime bir doğum kliniğinde başlamamın ardından anne adaylarına destek olmak için sabırsızlanıyorum. Onların yanında olmak, doğum sürecinde rahatlamalarını sağlamak ve güvende hissetmelerini sağlamak benim için en önemli önceliklerden biridir. İşimi yaparken empati yeteneğimi kullanarak anne adaylarına duygusal ve fiziksel destek sunmaya çalışıyorum. İletişim becerilerimle her bir anne adayıyla etkili bir iletişim kurarak ihtiyaçlarını anlamaya çalışıyor ve onları yönlendirerek doğum sürecinde rahatlatıcı teknikler uygulamalarını sağlıyorum. Kadın sağlığı ve doğum süreci konularında sürekli olarak kendimi güncel tutmak için araştırmalar yapmaya ve mesleğimdeki en son gelişmeleri takip etmeye önem veriyorum. Amacım, her anne adayının sağlıklı ve olumlu bir doğum deneyimi yaşamasını sağlamak ve onlara destek olmak için elimden gelenin en iyisini yapmaktır. Kadınların doğum sürecinde güvende hissetmeleri, onları rahatlatmamıza ve sağlıklı bir başlangıç yapmalarına yardımcı olur.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu